Każdego roku zatruciu grzybami ulega kilkadziesiąt osób (a mówimy tylko o tych przypadkach, które wymagają hospitalizacji). W pełni sezony grzybiarskiego przedstawiamy najczęstsze mity i fakty dotyczące jadalności grzybów.
Jeśli zwierzęta jedzą jakieś grzyby, to nie są one trujące / grzyb nadjedzony przez ślimaka jest jadalny (ślimaki mogą jeść np. trujące dla ludzi muchomory wiosenne).
Trujący grzyb zmienia koloru po przecięciu (np. jadalne koźlarze ciemnieją po ścięciu, a muchomory pozostają jasne).
Wielokrotne gotowanie lub przetwarzanie (np. marynowanie) grzybów trujących pozbawia je szkodliwych właściwości.
Gotowanie grzybów ze srebrną łyżeczką pozbawia je szkodliwych właściwości.
Wszystkie trujące grzyby mają ostry lub gorzki smak (np. muchomor sromotnikowy jest prawie bez smaku).
Przechowywanie grzybów w foliowych torbach może spowodować, że wywołają zatrucie (ze względu na procesy rozkładowe, którym ulegają).
Nie powinno podawać się grzybów dzieciom do 3 roku życia.
W razie wątpliwości co do jadalności grzyba, należy go potraktować jak trujący.
ZBIERAĆ NALEŻY TYLKO DOBRZE SOBIE ZNANE GATUNKI, o których wiadomo, że są jadalne.
Grzyby są dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu a także za dobre źródło witamin z grupy B.
W przypadku zatrucia pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i wezwaniu pogotowia lub udaniu się do szpitala. Wymioty, kał, mocz czy resztki potrawy z grzybów należy zabezpieczyć do badania.
źródła:
https://www.gov.pl/web/psse-gorzow-wielkopolski/grzyby—fakty-i-mity
https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,grzybowe-mity,artykul,1623093.html
https://www.medexpress.pl/pacjent/fakty-i-mity-na-temat-grzybow-61525/