Leśne poziomki i jagody kuszą i smakują wspaniale. Ale nie wszystkie leśne owoce i rośliny nadają się do jedzenia. Na co uważać?
- Wilcza jagoda – podobna do jagód. Bardzo silnie trująca!
- Czerniec gronkowy – podobny do jagód i owoców czarnego bzu.
- Kalina koralowa – owoce przypominają czerwone porzeczki.
- Wawrzynek wilczełyko – podobny do jagód, nieco bardziej błyszczący; rośnie na krzewach.
Co można zbierać:
Lipiec: poziomki (owoce i liście, które można parzyć jak herbatę), jagody (także liście, bo działają moczopędnie i bakteriobójczo), maliny,
Sierpień: owoce czarnego bzu, jeżyny, jagody, borówka brusznica, grzyby
Wrzesień: grzyby, późne maliny
I zawsze zbieramy owoce ostrożnie i z czułością – tak, żeby nie uszkadzać roślinki.
Owoce leśne mogą być przyczyną groźnych chorób, na przykład bąblowicy wielokomorowej, dlatego owoce powinny być bezwzględnie myte przed zjedzeniem.