Uwaga! Trują

Ekowizyta / Eko-Akademia / Eko-akademia / Uwaga! Trują

Leśne poziomki i jagody kuszą i smakują wspaniale. Ale nie wszystkie leśne owoce  i rośliny nadają się do jedzenia. Na co uważać?

  • Wilcza jagoda – podobna do jagód. Bardzo silnie trująca!
  • Czerniec gronkowy – podobny do jagód i owoców czarnego bzu.
  • Kalina koralowa – owoce przypominają czerwone porzeczki.
  • Wawrzynek wilczełyko – podobny do jagód, nieco bardziej błyszczący; rośnie na krzewach.

Co można zbierać:

Lipiec: poziomki (owoce i liście, które można parzyć jak herbatę), jagody (także liście, bo działają moczopędnie i bakteriobójczo), maliny,

Sierpień: owoce czarnego bzu, jeżyny, jagody, borówka brusznica, grzyby

Wrzesień: grzyby, późne maliny

I zawsze zbieramy owoce ostrożnie i z czułością – tak, żeby nie uszkadzać roślinki.

Owoce leśne mogą być przyczyną groźnych chorób, na przykład bąblowicy wielokomorowej, dlatego owoce powinny być bezwzględnie myte przed zjedzeniem.